Dlaczego warto zaopatrzyć się w wagę kuchenną?

Gotowanie niejednokrotnie wymaga odmierzania konkretnej ilości składników podczas przygotowywania posiłków. Przeliczenie proporcji ma jeszcze większe znaczenie w trakcie pieczenia, kiedy to porcje muszą odpowiadać wielkością tym określonym w przepisie, mianowicie w przeciwnym razie np. ciasto będzie zbyt suche lub krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. I, o ile można odmierzać porcje „na oko”, wykorzystując szklanki, miseczki i łyżki, o tyle nie ma się pewności, że danie lub ciasto wyjdzie tak, jak powinno. W takich sytuacjach niezbędna okazuje się waga kuchenna, która w dokładny sposób określa wielkość porcji. Używanie jej w kuchni, znacznie ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków oraz daje gwarancję tego, że zjada się odpowiednio duże porcje.

Jakie są zalety posiadania wagi kuchennej?

Waga kuchenna z pewnością powinna się znaleźć w każdej kuchni. Nawet jeśli z pozoru nie jest potrzebna, to nigdy nie wiadomo, kiedy nastąpi ten moment, w którym okaże się niezastąpiona. Zazwyczaj pojawia się on w najmniej spodziewanym momencie np. kiedy trzeba przygotować świąteczną kolację lub upiec ciasto dla teściowej. Niemniej jednak wagi kuchenne mogą się również przydawać na co dzień, chociażby podczas robienia ciasta na naleśniki czy omlety. Niejednokrotnie zdarza się tak, że w przepisie podawane są wartości, których nie da się odmierzyć na szklanki lub łyżki. Jak dokładnie odmierzyć 170 ml mleka lub 30 g miodu? W takich sytuacjach koniecznie trzeba użyć wagi. Mianowicie w przeciwnym razie wielkości porcji nie będzie dokładna, a danie lub deser może po prostu nie wyjść.

Dokładne odmierzanie porcji jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków oraz osób będących na diecie. Dla tych pierwszych źle przeliczone proporcje cukru mogą mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Drudzy z kolei, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, powinni szacować wielkość swoich porcji, tak by móc je przeliczać na kalorie. I choć są zwolennicy teorii, że przy odchudzaniu, liczenie kalorii nie ma znaczenia, bo wystarczy jeść zdrowo, to nie zawsze takie postępowanie przynosi pożądane efekty. Początkowe, dokładne określanie kalorii jest ważne, by wiedzieć, na ile można sobie pozwolić, chcąc utrzymać wagę na odpowiednim poziomie. Z czasem takie działanie wejdzie w nawyk, ale waga może się przydać przy przygotowywaniu nowych dań bazujących na innych proporcjach.

Czym się kierować przy wyborze wagi kuchennej?

Na rynku znaleźć można wagi tradycyjne z odważnikami oraz modele elektroniczne. Te drugie mogą być dodatkowo wyposażone w przeliczniki kalorii oraz mikroskładników. To, który rodzaj sprawdzi się lepiej, zależy od preferencji i przeznaczenia sprzętu. Jeśli zależy nam na przeliczaniu gramatury, waga mechaniczna z pewnością spełni swoje funkcje, z kolei, jeśli chcemy skorzystać z dodatkowych funkcji, wówczas należy pomyśleć o wadze elektronicznej. Przy wyborze wagi znaczenie ma przede wszystkim przelicznik jednostek wagowych. Kolejną ważną kwestią jest tarowanie, czyli zerowanie wagi, przydatne szczególnie w sytuacjach, kiedy do odmierzonych porcji składników dodawane są kolejne. Ponadto warto również zwrócić uwagę na funkcję odejmowania wagi naczynia.

Dodaj komentarz